Бизнесът вече ограничава употребата на природен газ, а домакинствата търсят алтернативи

...
Бизнесът вече ограничава употребата на природен газ, а домакинствата търсят алтернативи
Коментари Харесай

Българските домакинства търсят алтернативи на газовото отопление

Бизнесът към този момент лимитира използването на природен газ, а домакинствата търсят други възможности на газовото отопление в навечерието на зимните месеци. Логично, в България такава опция е електрическата енергия, доколкото страната ни е производител и експортьор и може да задоволи личните си потребности, само че специалисти към този момент сигнализират - ще успее ли електропреносната мрежа да издържи вероятно свръхпотребление през зимата.

От месеци в магазините за техника се следи растеж в продажбите на електроуреди - от бойлери през конвектори и климатици, на които наподобява стотици семейства ще разчитат през сегашния отоплителен сезон, притеснени от високите цени на природния газ или от неналичието на сигурност за обезпечени доставки, дружно с това и скокообразните цени на дърва и въглища. Всичко това предопределя по този начин или другояче обречения избор на българина, на който остава само да разчита на контролираните от страната цени на електрическата енергия.

Енергийният експерт Явор Куюмджиев потвърждава страховете на семействата.

" Проблемът е, че този огромен преход е обвързван с доста вложения и в действителност опонира на логиката, която през последните десетилетия се постановяваше освен в България, само че и в целия Европейски съюз, за прекосяване към по-екологични способи за трансформиране на силата, т.е. за газифициране. Стимулите, които в цяла Европа се прилагаха за увеличение потреблението на природен газ, в момента се оказаха непотребни ", изясни той пред БНР.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР